Johan Aspegren, kommunikationschef för Eon elnät.

Eon: Felet utreds just nu

Uppdaterad
Publicerad

Johan Aspegren, kommunikationschef för Eon elnät, säger att bolaget just nu inte vet exakt vad som orsakade det stora strömavbrottet på Öland.

– Exakt vad som är felet håller våra analysingenjörer på att ta fram just nu, säger Johan Aspegren till SVT Nyheter Småland.

Enligt Johan Aspegren så är den fördelningsstation som nu drabbades av fel en station där allt finns i dubbla uppsättningar. Men för att kunna koppla på reserven måste personal från Eon åka till platsen.

Strömavbrott på Öland

– Strömmen kunde ha brutits på grund av en stor kortslutning någonstans, då kan vi orsaka ännu större skada om strömmen slås på igen, därför tog det en stund innan vi vågade göra det, och sen slår man på de för några tusen kunder i taget, säger Johan Aspegren.

Inte samma orsak som i april

21 april inträffade ett annat strömavbrott där hela Öland var utan ström. Då var det vindkraften som producerade betydligt mer än vad som gick åt och ett icke-fungerande relä som var problemet. Att det inte var samma fel den här gången är enligt Johan Aspegren helt klarlagt.

– Vi får upp en hygglig felbild och det kan då vara sju-åtta olika orsaker till just det här. Men vi är säkra på att det inte har med vindkraften att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott på Öland

Mer i ämnet