Etiska problem när allt fler filmar olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att privatpersoner tar fram mobilen för att filma bränder och olyckor för att sedan sprida materialet på sociala medier. En utveckling som både forskare och räddningspersonal tycker är problematisk.

– Det är svårt att förbjuda det, det är ju ingen olaglig handling, men om man tänker rent etiskt på de människor som är drabbade så är det väl sunt förnuft att man inte står och dokumenterar andras olycka, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfreds kommun.

Vid en brand i Virserum nyligen var det till och med en man som gick fram och fotograferade rakt in i ambulansen där en skadad person togs om hand.

Även polisen har vid flera tillfällen uppmärksammat fenomenet. Senast nu i veckan har ett inlägg från polisen i Södertälje delats flitigt på Facebook. En person hade blivit påkörd av ett tåg och samtidigt stod en annan person och filmade med sin mobiltelefon.

”Det jag inte kan förstå, hur mycket jag än försöker, är hur man kan vilja filma en person som precis blivit påkörd av ett pendeltåg? I det här fallet en person som mår så dåligt att denne vill avsluta sitt liv genom att hoppa framför tåget.”  skrev polisen i inlägget.

Ingen fingertoppskänsla

– Jag uppfattar det som om människor alla gånger inte har fingertoppskänsla för gränser mellan det privata och offentliga, att man lämnar ut så mycket och kanske inte heller tänker på konsekvenserna, säger Anette Forsberg, universitetsadjunkt i journalistik vid Linnéuniversitetet.

Bilder som läggs ut på sociala medier sprids fort och det kan finnas en risk för att anhöriga eller vänner till en drabbad person nås av beskedet att en olycka inträffat innan de har hunnit få informationen från polis eller annan myndighet. Dessutom finns bilderna kvar för all framtid på nätet vilket kan vara både kränkande och ställa till med problem för den drabbade.

– Olyckor, brott och elände har ju alltid haft ett väldigt stort intresse. Det är det vi pratat om, det har högt nyhetsvärde i medierna, det är också det vi diskuterade med varandra i byarna förr i världen. Det är det som kittlar oss lite, tror jag, säger Anette Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.