”Orimligt lång väntetid”

Uppdaterad
Publicerad

Ett års väntan på utredning är alldeles för lång tid menar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och kritiserar nu BUP i Växjö.

Problemen med de allt längre köerna på BUP har funnits i flera år och i maj 2015 gjorde IVO, efter anmälningar från flera håll, en inspektion på kliniken. De pratade då med personalen och granskade journaler. Några journaler visade att det fanns barn som hade väntat i två år på en utredning av neuropsykiatriska funktionshinder. Och om väntetiderna skriver IVO i sitt beslut bland annat att:

”…så långa väntetider till en utredning är en orimligt lång tid. Detta gäller särskilt för barn där en diagnos kan ge en ökad förståelse och adekvata insatser för att gynna barnets utveckling och funktionsnivå.”

Problemen på BUP i Växjö

Vidtar åtgärder

I beslutet skriver IVO också att Region Kronoberg genom de långa väntetiderna bryter mot Hälso- och sjukvårdens krav på god vård.

Sedan inspektionen har flera åtgärder vidtagits. Bland annat genom nya riktlinjer för neuropsykiatriska utredningar och att två psykologer och en socionom var på väg att anställas. Enligt Region Kronoberg är det ännu för tidigt att se vilka effekter detta har fått och därför ska IVO följa upp hur kösituationen utvecklar sig med start i januari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på BUP i Växjö

Mer i ämnet