Björn Olsson som är en av landets främsta experter på fågelinfluensa Foto: SVT

Fågelinfluensaexpert: ”Det går inte att få bukt på det här viruset”

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensa viruset H5N8 som hittats i två döda gråtrutar i Degerhamn på södra Öland är inte farligt för människan. Men det kan bli ett hot mot den biologiska mångfalden.

Det var i fredags som det konstaterades att de två döda gråtrutarna som hittats på södra Öland bar på fågelinfluensa.

Björn Olsen är överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i infektionssjukdomar och en av landets främsta experter på fågelinfluensa. Han har under 12 år drivit ett forskningsprojekt på södra Öland tillsammans med Jonas Walderström på Linnéuniversitetet i Kalmar. De har tittat på fågelinfluensavirus hos vilda änder som är de fåglar som ofta är bärare av viruset och där vissa arter kan drabbas hårdast av den här typen av virus. Men Björn Olsen är inte förvånad över att de är gråtrutar som nu hittats smittade.

– De fåglar som verkligt blir sjuka av viruset är dykänder, som viggar. Men de blir lätta byten för rovfåglar som lever på döda och sjuka fåglar och då blir de också smittade, förklarar han.

Inte farligt för människor

Enligt Björn Olsen tog sig viruset till Sverige för bara någon månad sedan och ursprungligen kommer viruset från hönsflockar, som sedan smittat vilda fåglar i sin omgivning. Viruset är allvarligt för hönsfågelnäringen, men inte för människor.

– Sannolikt kommer viruset att hålla sig till tamfåglar och en del vilda fågelarter. Det finns inga tecken på att viruset skulle kunna hoppa över till människan. H1N1-viruset som drabbar människor är släkt med det här viruset H5N8, man skulle kunna säga att de är kusiner. När det gäller pandemier, världsomfattande utbrott bland människor, så har de orsakats av virus som inte beter sig som det aktuella H5N8 viruset, förklarar han.

Omöjligt att få bukt med

Men även om viruset inte kan drabba människan så tycker Björn Olsen att det är allvarligt eftersom det är svårt att få bukt med.

– Det går inte att få bukt med det här viruset och det beror på att tamfågelindustrin ser ut som den gör. Det finns ungefär 75 miljarder kycklingar i världen och när viruset fått fäste i en sådan population är det väldigt svårt att bli av med den. Viruset kommer att läcka ut i omgivningen och sedan blir det en växelverkan mellan tama och vilda fåglar där viruset sprider sig fram och tillbaka, säger han.

Hot mot den biologiska mångfalden

Den största risken som Björn Olsen ser med viruset är att det kan få allvarliga konsekvenser för djurlivet.

– Det här är inget trevligt virus att ha att göra med och det kan på vissa ställen orsaka död bland rovfåglar som örnar och andra som lever på döda och sjuka fåglar. Det är illa nog att den här typen av virus tillåts cirkulera för det kan ha betydelse för den biologiska mångfalden, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.