Kvinnan på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Per Larsson / TT

Falsk läkare försökte bedra 89-åring på pengar

Uppdaterad
Publicerad

En falsk läkare ringde upp en 89-årig kvinna i Alvesta under torsdagen för att försöka lura henne på 20 000 kronor.

Den falske läkaren presenterade sig med namnet som den 89-åriga kvinnans riktiga läkare har och påstod att hon led av en aggressiv dödlig sjukdom. En sjukdom som krävde akut medicinering.

– Jag är riktigt upprörd när jag fick ta del av händelsen. Det här är bland det värsta jag hört på länge. Det är riktigt ruttet att en bedragare försöker ge sig på en sjuk gammal kvinna, säger Robert Loeffel  som är pressansvarig i region Syd.

Men den 89-åriga kvinnan anade oråd och nekade att betala 20 000 kronor till den falske läkaren. Hon lade på luren och anmälde händelsen till polisen.

– Hon agerade på ett föredömligt sätt och ifrågasatte mannens identitet, säger Robert Loeffel.

Kan ni spåra samtalet i efterhand?

–  Det är väldigt svårt att spåra sådana här samtal i efterhand eftersom bedragare ofta använder sig av kontantkort när de ringer. Men vi kommer att förhöra kvinnan och nysta i ytterligare ledtrådar.

Händelsen rubriceras som försök till bedrägeri av funktionshindrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.