Foto: SVT

Färre vill skriva högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Det är betydligt färre som har anmält sig till att skriva vårens högskoleprov. Men att antalet sjunker är inte förvånande menar Universitets- och högskolerådet (UHR) som står bakom statistiken.

– Att färre anmäler sig till högskoleprovet är inte förvånande. Vi vet att ungdomskullarna nu är mindre jämfört med tidigare och att goda konjunk­­­turer brukar få fler att välja jobb före högskolestudier direkt efter gymnasiet, säger generaldirektör Ulf Melin i ett pressmeddelande.

Till Linnéuniversitetet har 555 personer färre anmält sig till vårens prov jämfört med med våren 2016. Och det är en minskning med 17,6 procent.

Högskoleprovet genomförs den 1 april av 21 provanordnare på 120 orter i Sverige. Alla provanordnare har fått färre anmälningar i vår: Blekinge Tekniska Högskola tappar flest anmälningar (-22 procent) medan provorterna i utlandet backar minst (-3 procent).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet