Foto: Johan Nilsson/ TT

Fastställer dom för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt fastställer tingsrättsdomen där två unga män dömdes till två års fängelse vardera för våldtäkt på en tolvårig pojke. Övergreppet skedde på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta.

Männen har hävdat att de är 15 respektive 16 år gamla, men de har också vid flera tillfällen lämnat olika besked om sin ålder. Växjö tingsrätt gick på åklagarens linje och bedömde att de båda är minst 18 år gamla och därför kunde de dömas till fängelse och utvisning. Hovrätten gör nu samma bedömning.

Ålder ifrågasatt

Det är inte första gången flyktingbarns ålder ifrågasätts av rättsväsendet. Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd för ett fall rörande en man som dömts för misshandel och där hovrätten godtog åklagarens påstående om att mannen var över 21 år gammal vid misshandeln. Mannen dömdes till 18 månaders fängelse och utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på boende

Mer i ämnet