Fikastund hos grannsällskap i Virserum Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Fika med SVT – Hultsfred och Virserum först ut

Uppdaterad
Publicerad

Elever på gymnasieskolan i Hultsfred och ett grannsällskap i Virserum tog emot SVT för en fikastund. Tanken med besöken var att ta reda på vad människor tycker och förväntar sig av SVT som nyhetsleverantör.

Vi kommer till Hultfreds gymnasium och det är livligt i korridorerna. Några elever skyndar sig till nästa lektion, andra hänger i klungor och tittar nyfiket på oss.

– Hej och välkomna! Vi håller på och samlar ihop eleverna, säger Zebastian Logg, medialärare.

#fikamedSVT

Vi går in i ett mindre sällskapsrum och Tomas Lundström, redaktionschef på SVT Nyheter Småland, skär den medhavda kanellängden i mindre bitar. Locket på kaffetermosen skruvas loss och samtalen kan börja.

– Jag har sett att ni ibland har varit sena med några nyheter, säger Ludvig Engström, som pluggar bland annat media.

Ludvig tycker vi behöver bli snabbare på att rapportera om nyhetshändelser. Han tycker också att det är bra att vi är försiktiga med att publicera namn och bild på människor i samband med brottshändelser.

Vill veta hur arbetslivet fungerar

Vi undrar om de tycker vi är relevanta för dem. Belma Avdic tar ordet direkt.

– Ja, det är ni. Det är bra att ni rapporterar om vården till exempel eftersom ungdomar i gymnasiet kanske vill bli skjutsköterska, och då är det bra att veta hur det fungerar i arbetslivet, säger hon.

Enligt Belma finns det inga ”vuxna nyheter” som de tycker är tråkiga utan tvärtom. De är intresserade av nyheter och hittar dem på nätet.

– Det är vänner på facebook som delar saker och då hamnar de i mitt flöde. Det är så nyheter kommer till mig, menar Belma Avdic.

Ungdomarna är medvetna om att allt på nätet inte är riktigt. Om de hittar artiklar med olika slutsatser om samma händelser brukar de vända sig till sina föräldrar. Det är då en viss nyhetshändelse kan breddas och fördjupas, menar dem.

Känner inte till SVT

På Hultsfreds gymnasium är många elever asylsökande eller nyanlända. Sherzach Hekmat känner inte till SVT men han är också intresserad av nyheter.

– Jag vet inte så mycket om Sverige tyvärr. Ibland letar jag efter information på nätet och då på mitt hemspråk dari eller persiska, säger han.

Samma nyhet tio gånger

Några kilometer sydväst om Hultsfred, i Venskögle utanför Virserum, träffar vi Lena Hjelthe som bjudit några av sina vänner till vår fikastund. Det blev minst sagt en livlig dialog om allt mellan himmel och jord. Men ändå om SVT.

– Vad är en nyhet egentligen? Ibland undrar jag det när samma nyhet sänds tio gånger, säger Lena Hjelthe.

Helena Gunnarsson har tänkt länge på en sak och nu vill hon förmedla det till oss.

– Det är mycket positiva saker som händer i världen men det är mycket negativt som rapporteras. Om hälften av nyheterna var positiva nyheter då skulle ni ha mycket att vinna, säger hon.

Hennes man, Magnus Gunnarsson, vill inte riktigt säga det men gör det ändå.

– SVT är väldigt, väldigt rött även om man inte vill erkänna, säger han.

Helena och Lena säger dock att de inte håller med men Helena tycker att programutformningen kan vara det.

– Ni kan påverka och har ett uppdrag, påverka gärna positivt, säger Magnus Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet