Filmade misstänkt varg utanför Växjö

Publicerad

På måndagskvällen kan en varg ha siktats i Rinkaby söder om Växjö.

Andreas Magnusson är övertygad om att det var en varg han lyckades filma vid 21-tiden på måndagskvällen i Rinkaby söder om Växjö.

– Jag är 99 procent säker på att det var en varg. Jag såg den på nära håll i ungefär fem minuter, berättar Andreas Magnusson för SVT Nyheter Småland.

Men Länsstyrelsen, som tittat på Andreas film, är inte lika säkra.

– Vi kan inte utesluta att det är en varg, men stora hundar kan vara otroligt varglika. Rörelsemönstret på djuret på filmen stämmer inte helt överens med hur en varg brukar röra sig, säger Elin Åkelius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Ska undersöka platsen och filmen

Nu kommer en kvalitetssäkrare från Länsstyrelsen besöka platsen för att leta efter spår och kontrollera att filmen inte är manipulerad.

– Vi tror inte att filmen är manipulerad men så här är våra rutiner. Skulle vi kvalitetssäkra händelsen som en vargobservation så kommer vi skicka ut SMS-varningar till boskapsägare i närheten, säger Elin Åkelius.

Natten till lördagen den 21 maj skedde ett kvalitetssäkrat vargangrepp i en fårbesättning söder om Ljungby där två tackor dödades.

– En varg kan gå tre mil på ett dygn så det är fullt möjligt att det skulle kunna vara samma varg. Men det är väldigt svårt att se på filmen även om man är erfaren, säger Elin Åkelius.

Delat läger på länsstyrelsen

Det är många på Länsstyrelsen som tittat på filmen och det är delade läger om det är en varg eller inte. I klippet ovan kan du själv skapa dig en uppfattning.

Andreas Magnusson, som hade svårt att somna på natten efter mötet med djuret, känner idag blandade känslor.

– Det är rätt omtumlande, det är ett mäktigt djur inget snack om saken. Men som boskapsägare vill jag egentligen inte ha en varg på mina marker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.