Hälften av alla teori- och körproven i södra Sverige underkändes 2016. Foto: TT

Fler skyndar med körkortet – och kuggar direkt

Uppdaterad
Publicerad

Landets blivande bilförare har allt svårare att ta körkort. Statistik från Trafikverket visar att andelen underkända uppkörningar och teoriprov har ökat de senaste sex åren.

På en trafikskola i centrala Kalmar har Malin Nilsson precis satt sig i bilen för ytterligare en körlektion. Hon tror att de ökande antalet underkända prov beror på att många försöker ta en genväg till körkortet.

– Man vill ha sitt körkort så fort som möjligt och pluggar därför inte så mycket teori som man borde. Sen kan det också handla om pengar, att välja bort en trafikskola och istället göra det privat, säger hon.

Foto: SVT
Foto: SVT

Fler underkänns än tidigare

Statistik från Trafikverket visar att ökningen av antalet underkända teoriprov har pågått under flera år. 2010 underkändes 44,3 procent av alla teoriprov i landet. 2016 hade siffran stigit till 51,6 procent. I Småland och Blekinge underkändes mer än hälften av proven.

Motsvarande siffror för uppkörning var 45,4 procent underkända 2010 och 52,2 procent underkända 2016. I Skåne och Småland underkändes mer än hälften av uppkörningarna.

Utvecklingen bekymrar Trafikverket som är den myndighet som genomför proven.

– Jag är oroad över utvecklingen. Den visar att alla aktörer som är inblandade i körkortsutbildning och prov gemensamt måste se över utbildningen, säger Inga-Lill Bogefors, chef förarprov Trafikverket i Kalmar.

Har en övertro på körförmågan

Under hösten beställde Trafikverket en studie av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, för att få underlag till åtgärder för att vända den negativa trenden. Studien, som kom i slutet av förra året, visar att anledningen till att färre klarar av att ta sitt körkort på första försöket bland annat är att man har en övertro på sin egen förmåga och att provet är svårare än man trott. Utifrån studien arbetar nu Trafikverket för att vända trenden.

– Vi arbetar mycket med att nå ut med information till bland annat nyanlända. Dessutom informerar vi mycket via vår sajt så man ska veta hur det fungerar och vad som faktiskt krävs, säger Inga-Lill Bogefors. 

Tillbaka till trafikskolan. Chefen Markus Jäverskog har precis hjälpt några kunder som kommit in och även han är bekymrad över att många väljer att köra upp eller göra teoriprov innan de är redo.

– När många åker till Trafikverket och chansar på att klara proven gör det att våra elever får svårare att få tider för sina uppkörningar och prov. Det tycker jag är olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.