Läkaren Ahmed har svårt att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler invandrare med hög utbildning kommer till Sverige. Men det är svårt för dem att få jobb.

Ahmed Khader kom till Sverige för snart sex år sen. I Iraks huvudstad Bagdad är han utbildad till allmänläkare men här har det varit svårt att få jobb som läkare och han jobbar i dag som vårdbiträde i Växjö.

Hans önskan är att få en svensk läkarlegitimation för att kunna jobba som läkare här.

Läkarjobb för invandrare

– När jag kom till Sverige 2009 började jag plugga svenska för att kunna jobba som läkare i Sverige. Jag besökte röda korset för att stärka min svenska, jag fick sen uppehållstillstånd och började skolan 2010, berättar han.

Tog stopp

Sen Ahmed Khader kom till Sverige har han studerat flera kurser i svenska och haft praktik på en vårdcentral och på lasarettet i Växjö under kortare perioder. Men där tar det stopp och Ahmed Khaders situation är inte unik.

Arbetsförmedlingen uppger att i det program som finns för att snabbare få ut nyanlända i arbete eller till högre studier, har utbildningsnivån blivit högre. På två år ökade andelen nyanlända med eftergymnasial utbildning med 50 procent.

Svårt att få läkarlegitimation

Vägen till läkarlegitimation i Sverige är krånglig tycker Ahmed, som anser att det borde vara på ett annat sätt.

– Det måste finnas en speciell kurs för läkare som kommer hit. Till exempel plugga svenska i två år, ett års praktik och sen kanske ett år på universitet för att komplettera utbildningen, säger Ahmed.

– Vi läser i tidningar och hör på radio att det behövs läkare i Sverige. Det importeras från andra länder, men det finns läkare i Sverige.

Andelen högutbildade invandrare

Eftergymnasial utbildning på minst två år.

Småland:  

16 % 2012

24 % 2014

källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarjobb för invandrare

Mer i ämnet