Foto: TT

Tjuvar använder störsändare – slår ut larmet

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett antal villainbrott misstänks larmen ha slagits ut med så kallade störsändare. Apparaturen har blivit allt enklare att få tag på, men det är oklart hur vanligt tillvägagångssättet är.

I Lammhult inträffade nyligen ett inbrott mitt på dagen när familjens tonårige son var hemma. Pojken försökte slå larm, men telefonen var helt utslagen.

– När polisen väl kommer till platsen hittar man en störningsutrustning. Poliserna upptäcker att deras mobiler inte heller fungerar, och när de trycker av någon knapp på apparaten så börjar de fungera igen, säger Robert Loeffel, kommunikatör vid polisen i Kronoberg.

Inte heller villans larm fungerade vid inbrottet.

På flera håll i landet

I medier har misstänkta fall rapporterats från flera håll i landet. Men eftersom både tjuvar och deras utrustning är lång borta när polisen kommer till platsen handlar det just om misstankar.

Danderyd, utanför Stockholm, är ett av de områden där polisen vid flera tillfällen undrat om inte störsändare använts.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring när man hävdar att larmet varit okej och larmfirman inte fått signalen, säger närpolischef Per-Inge Akterin.

Störsändare finns i flera olika varianter och är förbjudna i Sverige. Enligt marknadsföringen på nätet kan de slå ut allt från GSM, 4G, GPS till wifi. En enkel sökning och en uppsjö butiker som saluför produkterna dyker upp. Priserna varierar från ett antal hundralappar upp till flera tusen kronor.

Enklare att få tag i

– Det har blivit enklare att få tag på sådan här utrustning de senaste åren, därför kan man misstänka att det blivit vanligare, men det är ingenting man vet, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på Stöldskyddsföreningen (SSF).

Inom larmbranschen håller man ett vakande öga på teknikutvecklingen, och testar kontinuerligt störsändarna mot den egna utrustningen.

– Det är inte så vanligt, men det är en ökande trend, säger Micheal Peterson, kommunikationschef på Verisure Securitas Direct, återförsäljare av larmsystem.

För att skydda sig rekommenderar både SSF och Verisure larmsystem med dubbla kanaler.

– Det man kan göra och som vi rekommenderar är att man har ett larm som kan kommunicera genom två olika larmöverföringsvägar. Om den ena störs ut så finns den andra i backup, säger Lotta Mauritszon.

Fakta: Störsändare

Störsändare, störningssändare eller jammers är de vanligaste namnen på utrustningen.

Apparaturen är olaglig i Sverige. Men får användas av Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Försvarets materielverk. Även kriminalvården kan ges tillstånd.

Innehavare som inte har tillstånd kan dömas till böter eller fängelse.

Användningen kan skapa skador på bland annat räddningstjänstens radiokommunikation och mobiltelefoner.

Vid sidan av inbrott i villor och lokaler har störsändare använts vid bilinbrott, genom att blockera nyckelns signal till bilen så att den inte går i lås.

Källa: Post- och telestyrelsen, Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.