Foto: TT Bild

Kraftig ökning av lodjursattacker i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har det inträffat sex lodjursangrepp på får i Kalmar län. Det är ovanligt enligt experter.

– Vi har haft fler fårangrepp under en månad än vad vi normalt sett har under en tioårsperiod, säger Robert Briland som är rovdjursspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen i Kalmar.

Varför har angreppen ökat på så kort tid?

– Det vet vi inte i nuläget, får är normalt sett inte ett byte för lodjuren. De tycker inte om att få en massa ull i munnen. De riktar sig främst in på att jaga rådjur och hare.

Vill ha in tips

Länsstyrelsen i Kalmar uppmanar nu allmänheten på sin hemsida att höra av sig om några spår efter lodjur påträffats. Även fårägare uppmanas att se över sina stängsel och öka tillsynen över sina djur.

Det senaste lodjursangreppet inträffade sydost om Påryd tidigare i veckan. Djurägaren ska ha gjort en rutinkoll på kvällen och räknade sina får. Men ett av dem saknades och påträffades senare död med ett bett i strupen.

– Lodjuren är skickliga jägare och är precisa när de ska döda ett djur. Det är lätt att avgöra om det är ett lodjur eftersom de alltid riktar in sig på att fälla bytet med ett bett i halsen, säger Robert Briland.

Lodjursbeståndet ökar

I Kalmar län huserar omkring 30 lodjur som rör sig mellan länsgränserna. Enligt Länsstyrelsen är beståndet på långsamt uppgående. Att lodjursattacker mot får ökat kraftigt den senaste tiden är en gåta.

– Forskarna har en teori om att ungdjuren vill visa vem som bestämmer, men än så länge är det bara spekulationer, säger Robert Briland.

Forskning pågår

Samtliga attacker som inträffat den senaste månaden är rapporterade till Grimsö forskningsstation i Bergslagen. Där pågår nu ett lodjursprojekt för hela Skandinavien.

Om forskarna kan ge svar på varför lodjursattackerna kraftigt ökat mot får återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.