Risk för gräsbränder. Arkivbild. Foto: TT

Flera gräsbränder i vårt område

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har flera gräsbränder inträffat. I Älmhult, Urshult och Borgholm.

– Om man ska elda ris ska man göra det med stor försiktighet, säger Per Carlsson räddningsledare på räddningstjänsten i Tingsryd.

Gräsbranden i Aramo i närheten av Urshult, startade på förmiddagen och sträckte sig över ett par hundra kvadratmeter. Den uppstod då en privatperson skulle elda ris. Räddningstjänsten uppmanar nu allmänheten att vara mycket försiktiga.

– Man bör vara mycket försiktig. Och om det blåser bör man inte elda alls då elden kan ”hoppa” flera meter, säger Per Carlsson som är räddningsledare.

Torrt fjolårsgräs

Det är fjolårets gräs som ligger kvar och nu är väldigt torrt.

Den andra branden var i  närheten av Haganässkolan i Älmhult och startade strax efter tolv på fredagen. Den sträckte sig över 10-15 meter och gick att släcka snabbt.

– Vi vet inte orsaken till den branden. Polisen var där och ska titta på det nu, säger Dan Nyberg insatsledare för räddningstjänsten i Älmhult.

Det har även brunnit på Öland vid Ismantorp där en person som eldade gräs hade lämnat platsen så att elden kunde sprida sig, det säger Göran Andersson räddningschef vid räddningstjänsten på Öland.

Mycket att tänka på

Anders Brodell vid Värends räddningstjänst i Växjö har några tips till den som funderar på att kanske elda gräs i sin trädgård.

– Om man ska elda så gäller det att ha släckredskap i närheten med strilkannor och gott om vatten. Om man vill elda på ett säkert sätt så gäller det att först vattna en stäng runt området som ska brännas, det gäller också att inte elda för nära sitt hus. Vissa försäkringbolag rekommenderar minst 50-meter i säkerhetsavstånd säger Anders Brodell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.