Hundratals kvinnor ville lära sig självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kvinnor samlades på söndagen i Växjö för att lära sig självförsvar. En av klubbarna som arrangerade kursen var Wexiö karate kai som sett en tydlig ökning av att allt fler vill lära sig självförsvar.

– Vi har haft självförsvarskurser i klubbens regi vid tre tillfällen i år som varit fulla och vi har köer till klasserna. Nu ville vi göra ett större evenemang där fler kan vara med, säger Stefan Flykt som är instruktör.

– Många känner sig otrygga i samhället i dag och vill få lite tips på vad man kan göra för att freda sig i otäcka situationer, säger Stefan Flykt.

Grunderna lärdes ut

Dagens kurs höll på i ett par timmar och det var de tekniska grunderna som lärdes ut till de över 250 deltagarna.

– På två timmar kan man komma över en mental spärr. Man får lära sig lite hur man ska göra om man blir ofredad. Vid ett överfall blir man paralyserad och kan råka illa ut, men vi vill kliva över spärren och öka medvetandet vad man ska göra om det händer något, säger Stefan Flykt.

Men finns inte risk att man slår för hårt och kan skada någon allvarligt vid ett överfall?

– Jo det är alltid en risk. Men är det en situation där man är utsatt och nästa steg är att t ex bli våldtagen då kanske man hellre tar att den personen hamnar på sjukhus än att man själv blir våldtagen och får bära med sig det resten av livet, säger Jimmy Svangren som är instruktör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.