Foto: TT

Flygstrejken över – klart med kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Flygstrejken som drabbade vissa av SAS passagerare mellan Kalmar och Arlanda är nu över. Partnerna har nu tecknat kollektivavtal.

Fackförbundet Unionen och bemanningsföretaget GEC har nu tecknat kollektivavtal. Konflikten gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Två flygningar från Arlanda till Kalmar och tillbaka har hittills ställts in under dagen. Den tredje avgången, som skulle flugit från Arlanda klockan 17:55, och från Kalmar klockan 19:20, kommer inte heller att lyfta.

– När man har gått ut till kund och ställt in en flygning så brukar man inte ändra, för det är en väldig process att få tag på alla passagerare, säger Kent Lindblad, operativ chef på Kalmar Öland Airport.

Trafiken igång i morgon

Han är nöjd med att strejken nu är över.

– Det är alltid skönt när det löser sig, säger han.

– I morgon är trafiken igång som vanligt igen. Vi är jätteglada att konflikten är löst å våra resenärers vägnar, säger Maria Sachs, presskontakt på SAS.

Under strejken har ett stort antal flygningar ställts in och omkring 1 300 resenärer har drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.