Asylsökande målar i lägenhet i Hultsfred Foto: SVT

Flyktingar jobbade gratis i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar har i åtta år arbetat gratis med att renovera lägenheter för ett kommunalt bostadsbolag i Hultsfred. Totalt rör det sig om ungefär 150 lägenheter.

– Jag renoverade lägenheter och sådana grejer, rev tapeter, bredspacklade och målade, säger Sivakaram Iyathurabi, som arbetade gratis i projektet i cirka fem år, till Sveriges Radio.

Allt började för ungefär 15 år sedan med ett EU-projekt vars syfte var att asylsökande skulle ha något att göra, lära sig ett yrke och öva på svenska. Lägenheterna som renoverades var sådana som Migrationsverket hyrde av det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds bostäder.

Permanentade frivilligarbete

För fem år sedan fortsatte Migrationsverket och Hultsfreds bostäder att driva projektet i egen regi. Enligt bostadsbolagets vd Nicke Weinbro har de frivilliga inte utfört arbete som någon anställd annars skulle ha gjort.

– Det här arbetet har de gjort på lägenheter de bodde i själva, det får alla hyresgäster göra. De har samma rätt att måla och tapetsera som alla andra hyresgäster, säger han till SVT.

Han medger samtidigt att skulle bolaget ha hyrt in entreprenörer för att utföra arbetet skulle det ha handlat om en kostnad på ett par miljoner.

Totalt rör det sig om ungefär tio platser där frivilligarbetare cirkulerat i och med att asylsökande flyttat in och ut. Runt åttio personer ska enligt Nicke Weinbro ha arbetat med renoveringar.

Utredning pågår

Migrationsverket stoppade projektet i våras eftersom det var oklart vem som hade ansvaret för de asylsökande under renoveringsarbetet. En internutredning tillsattes för ett tag sedan.

– Jag observerade att det fanns ett antal frågetecken som behövde redas ut, säger Jan Ekdahl, enhetschef på migrationsverket.

Han vill inte närmare gå in på vad dessa frågetecken är eller hur länge utredningen pågått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.