Musiker och medarrangör Jenny Ivarsson har märkt att intresset för folkmusik och folkdans har ökat på sistone. Foto: TT

Världsmusik i Tolg för att hjälpa Nepal

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad arrangerar Tolgfolk en musikfestival i Tolg för välgörenhetsorganisationen Tuki Nepal.

Under söndagen blir det folk- och världsmusik i Tolg med band från både Småland och Skottland. I år har intresset att spela varit extra stort, därför utökas kvällen med öppen scen och fritt fram för dans.

Mellan 500 – 700 besökare förväntas komma till Tolgfolks välgörenhetsfestival för att njuta av folkmusik, sommarsol och pannkakshus.

Stödjer husbygge

Inträdet är fritt och pengar samlas istället in genom lottförsäljning som oavkortat går till gräsrotsorganisationen Tuki Nepal. Organisationen är förankrad i Växjö och arbetar i Nepal genom att stötta husbygge i byn Maji Gaun som totalförstördes vid jordbävningen 2015.

– Det är viktigt att inte glömma det som hände där och att många människor fortfarande behöver hjälp med att bygga upp sina hus och byar, säger Jenny Ivarsson.

Hon är insamlingsansvarig och musiker i Tolgfolks husband. Hon har varit i Nepal som volontär på barnhem och känner starkt engagemang för människorna där. Insamlingen i år förväntas bli minst 20 000kr.

Längre kvällsspelning och öppen scen

Förutom Tolgfolks egna husband och andra lokala band spelar även det Irlands-inspirerade bandet Rotblöta och skottska Ross Hull & Cameron Grant. Dessutom deltar en nepalesisk familj från Växjö med musik och dans.

– Det är många band som har varit intresserade att vara med i år, så vi har förlängt spelschemat och även satsat på att ha öppen scen allra sist på kvällen, för att ge tillfälle för de som vill fortsätta spela och dansa, säger Jenny Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.