Översvämningar förstörde stranden – nu återställs den

Uppdaterad
Publicerad

Under januaristormen när vattnet i Kalmarsund steg kraftigt på bara några timmar drabbades många, inte minst på Öland. Vid Saxnäs Camping slet sig flera bryggor, och sandstranden som snart ska fyllas av semesterfirare förvandlades till stenkust.

– Sanden flyttade sig trettio meter upp och kvar fanns bara stenar och grus, en stor flyttbrygga försvann också för oss men den har vi efter mycket om och men lyckats forsla tillbaka efter att den hamnat på en äng en bit söderut, säger campingägaren Lars Sörensson.

Vid badplatsen vid Saxnäs syns grävskopor och nu pågår arbetet för fullt att återställa stranden. I maj räknar man med att vara klara. I projektet som kallas ”reclaim the beach” kommer man också att passa på att forsla bort all sten som kom fram efter stormen.

Det var i början av januari i år som stora delar av Kalmar sund drabbades av rekordhöga vattenstånd. Många boende i området fick sina villor översvämmade i ovädret.

– Det kom som en obehaglig överraskning, hur mycket det kommer att kosta att återställa stranden vet vi inte ännu men vi gör det med egna krafter, säger Lars Sörensson.

Kan ni skydda stranden mot nya stormar?

– Nej, tyvärr inte det är naturens krafter, det var tio år sedan vi hade en liknande storm så vi får väl hoppas det dröjer minst tio år igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.