Inställd rättegång hölls ändå – när åhörarna gått hem

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna orkade inte själva delta. Men anhöriga skulle vara deras ögon och öron vid rättegången mot undersköterskan som kollade och läckte journalinformation om den döende dottern.

– Vi känner oss bestulna när tingsrätten först ställde in och sen ändå genomförde rättegången utan åhörare. Därför JO-anmäler vi, säger pappan till SVT.

Det var i våras som han och hans sambo hörde rykten om sitt svårt sjuka barn på hemorten i Jönköpings län. De misstänkte genast att någon varit inne i journalen och läst. Efter påtryckningar kontrollerade landstinget inloggningsuppgifterna i barnets journal och upptäckte flera inloggningar av personal som inte ens arbetade på den avdelning där flickan vårdades.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Rätten ändrade sig

På onsdagen var det dags för rättegång där både anhöriga och media samlats för att lyssna. Men på morgonen kom beskedet att rättegången ställts in eftersom den åtalade hade sjukdom i familjen, varpå ett tjugotal av familjens släktingar gick hem. Även den drabbade familjens advokat hade fått uppgift om att rättegången var inställd..

Men senare på dagen ändrade sig rätten och bestämde sig för att ändå genomföra rättegången med den åtalade kvinnan på telefon. Men detta fick aldrig åhörarna reda på, och familjen har nu JO-anmält tingsrätten med anledning av händelsen.

”Sista chansen för oss”

Eftersom rättegången ändå genomfördes väljer familjen nu att JO-anmäla Tingsrätten.

– Rättegången var sista chansen för våra anhöriga att få höra vad vi har gått igenom. Det var också sista chansen att visa den åtalade undersköterskan hur illa vi tycker om det hon har gjort mot oss, säger pappan till SVT.

Undersköterskan erkänner ett av de två fall hon åtalats för. Hon hävdar att det andra kan bero på att hon missat att logga ut från en dator och att någon annan då gått in i journalen via hennes inloggning.

Dom i målet kommer om en vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Mer i ämnet