Förbjudet att plantera ut signalkräftor

Publicerad

Kräftan har hamnat på EU:s svarta lista och nästa år blir det förbjudet att plantera ut, odla eller importera signalkräftor.

Under den tunna isen i en av dammarna på Hultsby fiskeodling utanför Rockneby strax norr om Kalmar, växer signalkräftorna till sig. Anläggningen drivs av Tommy och Annalena Karlsson. Här går det att fiska efter både fisk och kräftor. Tommy har nyss planterat ut nya kräftyngel, något som blir förbjudet när de nya EU-reglerna träder i kraft i början av nästa år. Men det är inget större bekymmer säger han.

– Jag brukar sätta ut lite i dammarna. Men om jag inte får göra det så är det ingen katastrof, de klarar sig själva, kräftorna, säger Tommy Karlsson.

Signalkräftan är en av 37 arter på en nyligen fastställd lista över främmande – så kallade invasiva – arter som EU ser en risk med. EU-kommissionen fattade nyligen beslut om listan, som gäller från början på nästa år. I framtiden kommer arter både att kunna läggas till och tas bort från listan. Gemensamt är det är arter som på något sätt hotar den biologiska mångfalden, som med signalkräftan som sprider kräftpest till den svenska flodkräftan, som därmed dör ut, berättar Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

I Sverige är signalkräftan redan hårt reglerad. Det är förbjudet att importera levande signalkräftor och det är svårt att få tillstånd för att plantera ut dem. Det stora problemet enligt Sofia Brockmark är den illegala utsättningen, något som hon hoppas att de nya reglerna ska kunna motverka.

– Information är den viktigaste åtgärden, säger hon, men pekar också på att de nya reglerna kommer att göra det tydligare att det är förbjudet.

Men att helt utrota signalkräftan, det tror varken myndigheterna eller Tommy Karlsson på.

– Det är helt omöjligt, så det behöver vi inte ens fundera på, säger han bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.