Foto: TT

Kompetensbrist i Småland tuff utmaning nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare i Kalmar och Kronobergs län har svårt att hitta folk med rätt med kompetens vid nyanställningar. Det här problemet är så stort att det påverkar arbetsmarknaden, tillväxten och till slut också välfärden.

Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen en prognos inför nästa år.

Framför allt Kalmar län står inför stora utmaningar. Det handlar dels om att lösa den kompetensbrist som allt fler arbetsgivare upplever i samband med rekryteringar och dels om att lyckas få nyanlända i arbete.

– Detta är jätteutmaningar som vi tillsammans måste lösa för att inte sysselsättning och tillväxt ska hämmas, säger Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i Västervik.

Många vill nyanställa

Arbetsgivarna i Kalmar och Kronobergs län ser positivt på framtiden och många planerar att nyanställa. Samtidigt upplever allt fler arbetsgivare kompetensbrist i samband med rekryteringar. Det problemet har ökat stadigt sedan 2012, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddalnde.

I höstens undersökning, där Arbetsförmedlingen har intervjuat cirka 500 arbetsgivare i respektive län, uppger runt 30 procent av de privata och nästan 70 procent av de offentliga att de upplevt en sådan brist.

Behovet av bland annat utbildade lärare, sjuksköterskor,undersköterskor, tandläkare och socialsekretera är större än någonsin tidigare historiskt sett.

– Om vi lyckas väl med integrationen av nyanlända löser vi samtidigt en del av kompetensbristen, eftersom många av de nyanlända är antingen högutbildade eller har stor yrkeserfarenhet. Detta är en ödesfråga, eftersom kompetensbristen förr eller senare leder till avstannad sysselsättning och tillväxt och i förlängningen påverkar välfärden, säger Carina Lindgren, arbetsförmedlingschef i Kalmar.

1300 får jobb

Hittills i år har de flesta av jobben har gått till utrikesfödda personer, framför allt utomeuropeiska.

– Många av de nyanlända är högutbildade och har den kompetens som behövs. Det var en positiv överraskning när så mycket kompetent folk plötsligt kom till Sverige mitt i de stora pensionsavgångarna, säger Charlotte Gustafsson Brynielsson Regionförbundet.

Arbetsförmedlingen gör i sin nya prognos bedömningen att sysselsättningen i Kronobergs län ökar med 600 personer under 2017 och med 700 personer personer i Kalmar län. 

Arbetslösheten förväntas minska något i början av nästa år för att sedan stiga i slutet av året. Att arbetslösheten inte sjunker när sysselsättningen ökar beror på att antalet personer som ställer sig till arbetsmarknadens förfogande växer snabbare än sysselsättningen.

De som fortsatt har svårt att få jobb är personer med enbart förgymnasial utbildning och de som passerat 55 år.

– Det beror inte så mycket på åldern utan att den här gruppen har en förlegat kompetens eller utbildining, säger Carina Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.