Birgitta Lindgren, områdeschef vid Försäkringskassan Foto: SVT

Försäkringskassan: Vi följer de nya domarna

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschef Birgitta Lindgren på Försäkringskassan förklarar att myndigheten måste följa de vägledande domarna från 2012 och 2015 i Högsta Förvaltningsdomstolen. Därför drar man in den personliga assistansen för Lovisa nästan helt och hållet.

När Försäkringskassan 2010 tog beslut om fortsatt personlig assistans fanns inte de nya domarna. Då beviljades Lovisa 231 timmar i veckan.

Den 22 november i år kom Försäkringskassans nya beslut: Lovisa behöver inte mer än 1 timme och 13 minuter i veckan. 

Kritik mot nya assistansregler

Kommunen får betala

För att Försäkringskassan och inte kommunen ska gå in och betala ersättningen enligt LSS krävs att en persons beslutade behov av assistans är minst 20 timmar i veckan. I Lovisas fall kommer alltså Försäkringskassan inte att betala någonting. 

Vad är det som har förändrats i Lovisas situation?

– Ingenting. Hennes hälsotillstånd är likadant som tidigare och hon har en svår psykisk funktionsnedsättning. Men nu stödjer vi oss på en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från förra året, som reglerar vem som har rätt till personlig assistans. Det är därför det har blivit en skärpning.

”Gjort grundlig utredning”

I det nya beslutet har Försäkringskassan räknat ut att det ska ta sammanlagt 1 timme och 13 minuter per vecka för Lovisa att få hjälp med att borsta tänderna, duscha och tvätta sig med tvättlapp.

Hur har ni räknat ut att det bara ska ta två minuter att borsta tänderna?

– Försäkringskassan har gjort en grundlig utredning, träffat Lovisa och hennes gode man och tagit del av läkarutlåtandet.

Men hennes närstående hävdar att varje tandborstning tar upp mot 20 minuter för henne, även med assistans. Har ni själva sett henne borsta tänderna?

– Vi har inte varit med när hon borstar tänderna. Vi följer inte med in på toaletten. Det är för integritetskränkande.

Tio minuters dusch

I tidsberäkningen av dusch och tvätt med tvättlapp för Försäkringskassan samma resonemang. Myndigheten har inte sett hur det går till och tar inte hänsyn till assistenternas uppgifter om att en dusch kan ta upp till fyra timmar, beroende på Lovisas dagsform. Försäkringskassan bedömer istället att den tar tio minuter.

Lovisa bedöms inte heller ha något behov av personer kring henne som vet hur hon fungerar. Hennes assistenter har hittills funnits i hennes närhet när hon blir aggressiv och våldsam, spottar mot personal, skriker fula ord och slänger mat ut ur kylskåpet.

”Får ordna med annat stöd”

Men det räcker inte för att få assistans, enligt Försäkringskassans nya beslut: Du kan ju lämnas ensam när du tittar på film och pusslar.

Därmed borde inte den hjälpen behövas alls, menar Försäkringskassan och hänvisar till en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från förra året.

– Hon får behålla assistansersättningen till och med januari 2017 för att hinna ordna med stöd på annat sätt, säger Birgitta Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet