Foto: Husfoto/Christian Henningsson/SVT

Försäljningen av Astrid Lindgrens hus i Bullerbyn stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av Bullerbyhuset Sevedstorp 125, där Astrid Lindgrens pappa växte upp och där Bullerbyns berättarjag Lisa bodde, har stoppats.

Nyligen lades Sevedstorp 125, eller Mellangården i Bullerbyn, ut till försäljning. Och intresset för det huset var mycket stort, berättade mäklaren Susanne Gustafsson som hade fått försäljningsuppdraget av ett dödsbo, för SVT Nyheter.

Men, just nu är försäljningen stoppad. Anledningen är att företaget Astrid Lindgrens värld i Vimmerby AB har vänt sig till Kammarkollegiet som representerar Allmänna arvsfonden med ansökan om avstående av arv.

– Vi ser att huset har ett stort kulturhistoriskt värde som är värt att bevara. Därför har vi skickat in en ansökan där vi beskriver hur vi skulle vilja återskapa miljön, säger Joacim Johansson, vd Astrid Lindgrens värld.

Huset en stor inspirationskälla för Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens värld AB skriver i sin ansökan att man ser en möjlighet att ta hand om ytterligare ett kulturarv. Huset Sevedstorp 125 var en stor inspirationskälla för Astrid Lindgren när hon skrev böckerna om barnen i Bullerbyn. Dessutom växte hennes pappa upp där. Astrid Lindgrens värld AB vill ta ansvar för att Mellangården, eller Sevedstorp 125, renoveras och återskapas.

– Huset har betytt mycket för Astrid. Vi vill förvalta det så att allmänheten ska kunna få ta del av det bland annat i form av guidade turer.

LÄS MER: Astrid Lindgrens Bullerby-dröm till salu – för under en miljon

SVT Nyheter har förgäves sökt mäklaren som hade i uppdrag att sälja Mellangården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.