Forskare: Sexförbrytare bör bedömas igen efter straff

Uppdaterad
Publicerad

Forskare som har tagit del av Smålandsnytts rapportering om våldtäkterna i Hovmantorp och Lessebo vill nu se förändringar i hur man bedömer riskerna för återfall hos sexförbrytare efter avtjänat straff.

Majoriteten av alla dömda sexualbrottslingar återfaller inte i nya sexualbrott efter avtjänat fängelsestraff. Det visar svensk forskning från 90-talet och framåt. En bråkdel upprepar sitt beteende, vissa flera gånger.

Känns otryggt

Niklas Långström, psykiatriprofessor och sexualbrottsforskare, har tagit del av Smålandsnytts rapportering om våldtäkterna i Hovmantorp och Lessebo. Och han föreslår ett nytt straffsystem där återfallsförbrytare kan hållas kvar efter avtjänat straff för att förhindra nya brott.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

– Det känns otryggt och obehagligt att en person som har en sådan förhöjd risk att återfalla i allvarliga sexualbrott ändå får så kortvariga påföljder, säger Niklas Långström till SVT.

Bättre riskbedömning behövs

Han önskar att Sverige tittar på ett system, som används i flera västländer och som innebär att strafflinjen ändras så att återfallsförbrytarna genomgår en riskbedömning innan de släpps ut efter avtjänat fängelsestraff. Systemet kallas för samhällsåtgård.

– Efter att man avtjänat sin påföljd i anstalt för ett sexualbrott gör man en bedömning av risken för återfall i brott, säger Niklas Långström. Om den är hög skulle man kunna med förnyade uppdateringar värdera om den här personen verkligen ska släppas ut i samhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

Mer i ämnet