Kommunalrådet Tomas Peterson (M) och kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). Foto: SVT

Förskolan i Pelarne är fortsatt nedläggningshotad

Uppdaterad
Publicerad

Trots gårdagens löfte om att behålla skolorna så backar majoriteten idag på en punkt om förskolan. Den kan läggas ned innan 2019.

Nu säger kommunalrådet Tomas Peterson (M) till SVT Nyheter Småland att det inte är uteslutet att stänga förskolan Pelarne innan nästkommande mandatperiod.

– Förskolan har så pass litet underlag och är så pass kostsam att det mer handlar om en tidsfråga innan det måste till en förändring, säger Tomas Peterson.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Upprörda föräldrar

Cim Fredriksen är mor till två barn i åldrarna 2 och 4 år som går på Körsbärskullens förskola i Pelarne. Tanken var att verksamheten skulle läggas ned helt den första april i år.

Familjen har därför redan ordnat med en flytt till en annan privat förskola i tätorten Vimmerby som ligger 1,5 mil nordost.

– Det var respektlöst och fult av politikerna att börja planera nedläggningen innan ens folkomröstningen var avgjord, det känns väldigt tråkigt, säger Cim Fredriksen.

Få barn kvar

För drygt tre månader sedan fanns totalt 16 barn placerade på Pelarne förskola, idag är det bara 5 barn kvar. Det innebär att när Cim Fredriksens flyttar sina barn är det 3 kvar i verksamheten.

– Vi är på väg att flytta våra barn om tre veckor, det känns som det är lite för sent att försöka rädda förskolans verksamhet nu. Det är många barn som redan flyttat, det går inte att hålla på att bolla med barn fram och tillbaka, säger hon.

– Jag kan förstå att föräldrarna är upprörda, men vi ska lyssna till vad de har att säga och försöka hitta en lösning, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Färre barnfamiljer

Att kommunledningen nu meddelat att det inte är uteslutet att lägga ned förskolan i Pelarne innan nästkommande mandatperiod ser Cim Fredriksen som ett stort nederlag.

– Om förskolan läggs ned för gott blir det ett hårt slag för byn. Då kommer det bli svårt att locka hit barnfamiljer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet