Första vårfåglarna redan här

Uppdaterad
Publicerad

Den milda vintern har gjort att de tidiga flyttfåglarna redan kommit till Sydsverige. Från Ottenby fågelstation på Öland rapporteras den gångna veckan både sånglärkor och tofsvipor.

Det är framför allt kortflyttare som kommer till Sverige när de i sina vinterkvarter i västra Europa känner av när mildluft från Atlanten strömmar in, förklarar Göran Andersson, välkänd Ölandsornitolog.

Fågelskådare i sydligaste Sverige har redan sett sånglärkor, starar, gravänder, grågäss, skogsduvor, tofsvipor och ljungpipare. Men om det blir ett bakslag i vädret kan de flytta tillbaka till vinterkvarteren.

– Exempelvis lärkor, starar och vipor kan alltså göra flera resor under en vårvinter. Det är inga problem för dem. Det tar bara någon dag, så är de i Danmark igen, säger Göran Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.