Eleverna på AMB i Tingsryd har blandade känslor för att vara med i Melodifestivalen. Foto: Anne Torvinen/SVT

Framtidens stjärnor sneglar försiktigt på Mellon

Uppdaterad
Publicerad

På lördag sänds Melodifestivalen från Växjö. I Tingsryd utbildas ungdomar som kan vara framtidens stora artister, låtskrivare och musikproducenter. Men här är det blandade känslor för musiktävlingen bland eleverna.

När SVT Nyheter Småland hälsar på gymnasieskolan AMB, Academy of music and business i Tingsryd repeteras det för fullt inför torsdagskvällens stora show.

När Melodifestivalen kommer till Växjö och har mingelfest med alla deltagare får elever från skolan i Tingsryd chansen att stå på scen och framföra några gamla klassiker från tävlingen. Carolas ”Fångad av en stormvind” har överatts till engelska i en ny tappning och även Loreens vinnarlåt  ”Euphoria” har gjorts om. Och så blir det ett klassiskt melodifestival-medley.

Mello i Växjö

–  Det är roligt att få en sådan här möjlighet och utmana sig själv. Jag är taggad för att mingla runt med låtskrivare och producenter för jag satsar hårt på det här, säger Sara-Mari Hellqvist Danielsson.

Utbildas för musikbranschen

På AMB går cirka 180 elever från hela landet ett estetiskt program där inriktningen är musik. I programmet får eleverna en inblick i hur musikbranchen fungerar och kan knyta kontakter, inte minst genom en av skolans grundare, den världskände låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson som växt upp i Tingsryd. Genom showen på torsdag får eleverna känna på hur artistlivet fungerar i verkligheten.

–  Eleverna får chansen att jobba mot verkligheten, så här jobbar man när man inte går i skolan. Man får ett jobb med ramar och vad som förväntas av en, det är jätteviktigt, säger sångpedagogen Emmy Klingstedt Ankarberg på AMB.

Blandade mellokänslor hos eleverna

Men vad tycker framtidens musiker om Melodifestivalen.?

– Jag har kollat på Melodifestivalen sen jag var liten, och ser upp till alla som varit med och fått en karriär efter det. Jag ser Melodifestivalen som en möjlighet att slå igenom och kunna fortsätta sen med sin musik, säger Melanie Espinoza Wolf.

– Jag tänker att det skulle kunna vara bra som låtskrivare, jag skulle aldrig delta själv men jag kan tänka mig att skriva till någon annan som vill delta, säger Daniel Rydholm.

Sångpedagogen Emmy Klingstedt Ankarberg möter dagligen elever och håller med om att det är blandade känslor för Melodifestivalen på skolan.

– Många elever är nog sugna på att få vara med. Men det är inte ofta någon säger ”Oh jag vill vara med i mello”, det hör man inte varje dag. Men nån enstaka är det säkert, avslutar Emmy Klingstedt Ankarberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mello i Växjö

Mer i ämnet