Freja Borg och hennes treåriga shetlandssto. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Freja, 15, styr mot nya travsegrar

Publicerad

Det var på upploppet det avgjordes. Freja Borg och hennes treåriga shetlandssto tog sig förbi den närmaste konkurrenten och vann därmed Svenskt Ponnytravkriterium för treåriga hästar på Solvalla nyligen.

– Det kändes stort, jag vågade inte riktigt tro att det skulle gå vägen, med det gjorde det, säger Freja Borg.

Vi ses i stallet på gården där Freja Borg bor. Här har Gypsy sin hage och sin box. När vi kommer står Gypsy i boxen och äter hö. Freja hämtar henne för att sela på henne och köra en liten sväng.

– Hon är född här i stallet, säger Freja och pekar på en box intill.

– Där föddes hon.

Så de känner varandra väl, Freja och Gypsy. Var och varannan dag tar Freja ut henne för ett träningspass, anpassat efter vad Freja behöver.

– Hon är stark, kanske inte så snabb, men en riktig långdistansare, skulle man kunna säga, berättar Freja.

För Freja är framtiden mer eller mindre utstakad. Hon vill jobba med hästar. Freja var bara sju år när hon började köra hästar, hon var nio när hon fick sin ponnytravslicens.

– Jag har nog tävlat konstant sen dess.

Och idag som femtonåring har hon kört i mål som segrare fler än en gång. Det här var andra gången hon vann Svenskt Ponnytravkriterium på Solvalla. Förra gången var för två år sedan, den gången med Sjöbrisens Dunder.

Ponnytrav kan hon fortsätta med fram till att hon blir 25, sedan får hon gå över till stora hästar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.