Det slängs dagligen tonvis med frukt och grönsaker från landets livsmedelsbutiker. Men just nu pågår ett projekt i Växjö där man på återbrukscentralen Macken istället gör chutney av frukten som inte är tillräckligt fin för att ligga framme i butikshyllorna. Tanken är att ta tillvara på både kunskaper och frukt.
– Vi tar till vara på människors kunskaper, även om de inte pratar perfekt svenska eller har ett handikapp. Hacka grönsaker kan man ofta göra ändå, säger Ann Sellbrink, projektledare på återbrukscentralen Macken.
– Och sen tar vi till vara på frukt eller grönt som egentligen skulle ha slängts. Det kan vara en liten prick på en banan eller en rynka på en tomat, det räcker för att den ska slängas.
Frustration över matsvinnet
Sedan januari har det nu kokats och testats och om några veckor är tanken att de färdiga produkterna ska börja säljas i butiker.
Var kommer den här idén ifrån?
– Jag tror grunden är att man känner att det finns en frustration över att det är så mycket svinn. Sen var det någon som kläckte den här idén. Nu har vi också kopplat in lantbruksuniversitetet för att se om det här är mer resursvänligt än att till exempel röta avfall. Här kan ju människor faktiskt få jobb som de kanske inte hade fått annars, säger Ann Sellbrink.