Gamla fängelset blir asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Migrationsverkets sex nyskrivna, tillfälliga avtal handlar om helt nya boenden. Ett är i det gamla fängelset i Ljungby.

En av de anläggningar som nu görs om för att bli asylboende är det gamla fängelset i Singeshult. Där ska nu 106 personer flytta in med kort varsel. Bakom boendet står firman LE Filateli som just nu arbetar med att renovera den gamla fångvårdsanstalten i Ljungby kommun.

– Vi har köpt företaget för att driva den här anläggningen, det tar ju lång tid att starta ett nytt företag, säger vd:n Ahmad El Heich.

Han driver en rad företag inom olika branscher – restauranger, däckföretag och livsmedelsbutiker och nu hyr han det gamla fängelset i Singeshult för att göra om det till asylboende.

Det är ju kort varsel, hinner ni bli klara?

– Vi hoppas det. Vi har fräschat upp och gjort en ganska ordentlig renovering. Nu väntar besiktningar och kontroller att vi uppfyller kraven.

Även Hotell Linden i Emmaboda och Rosenfors gård på Öland är nya som asylboenden och förbereds nu för att ta emot flyktingar över sommaren.

Avtalen är skrivna på två månader med möjlighet att förlänga med ytterligare två månader. De tillfälliga boendena har upphandlats för att tillfälligt lösa platsbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.