Marcus Klevegård tog över gården utanför Vislanda efter att hans föräldrar gått i pension och flyttat. Foto: SVT

Att ta över föräldragården kan vara problematiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli både dyrt och krångligt när en jordbruksfastighet ska delas upp vid ett så kallat generationsskifte. Vi har besökt Marcus Klevegård som har köpt föräldrarnas gård.

Marcus Klevegård är född och uppväxt på släktgården i Södra Vare någon mil utanför Vislanda i Kronoberg. Han har nyligen tagit över gården efter att hans föräldrar gått i pension och flyttat.

– Tankarna att ta över dök upp under tiden med stormen Gudrun och sedan växte de sig starkare, berättar Marcus Klevegård för SVT Nyheter Småland.

Köpa ut syskonen

Marcus har två syskon, men det var bara han som har var intresserad av att ta över och genomförde då ett så kallat generationsskifte.

Att dela upp en gård mellan syskon kan leda till problem menar George Horwath som är jurist på LRF Konsult.

– Problemet kan vara att det inte finns något som vill ta över, man kanske har lämnat gården för en helt annan karriär och har inget intresse att ta över, säger George Horwath.

När det gäller Markus och hans syskon så var det inga tveksamheter. Marcus tog över gården och syskonen köptes ut.

Men ett av problemen som kan uppstå när allt skall delas är att det kan bli dyrt för den som väljer att ta över. Ett problem som Marcus Klevegård ser som ett stort hinder för många.

Höga taxeringsvärden

– Marknadsvärdena har drivit iväg mycket och avkastningen på både skog och jordbruk har inte följt med, så taxeringsvärdena blir höga i dag, säger Marcus Klevegård.

Trots detta tror han på en ljus framtid för honom och gården.

– Det är ju lite av en livsstil att göra den här resan. Jag tror på att skog och jordbruk är en viktig näring för vårt samhälle så jag tror att det finns en framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.