Bland annat bemöts ungdomarna på ett mer jämställt sätt. Foto: SVT/TT

Genussmarta fritidsgårdar kan få pris

Uppdaterad
Publicerad

Kalmars arbete för att få kommunens fritidsgårdar att bli mer jämställda är en av fem nominerade för att ta hem Svenska jämställdhetspriset.

Det började med Funkabo fritidsgård i Kalmar som byggdes om 2012. Lokalerna gjordes då mer välkomnande och inkluderande. Det infördes ett medvetet arbete med att bemöta ungdomarna på ett mer jämställt sätt, och satsningen fick effekt. Andelen tjejer ökade från låga 10 procent till 45 procent. En ny mätning i år visar på ännu högre siffror: 51 procent.

Därefter har arbetet i kommunen fortgått. 2013 gjorde SVT Nyheter Småland ett inslag om Nova fritidsgård i Norrliden, där särskilda tjejkvällar införts som ett första steg.

Öppna miljöer

Nu är flera fritidsgårdar i kommunen ombyggda kring ett genussmart perspektiv. Smedby fritidsgård har totalrenoverats och även Lindsdals fritidsgård är ombyggd.

– Vi ser en trend att besöksantalet har ökat bland flickor totalt. Om miljön är anpassad till verksamheten så betyder det väldigt mycket för att både pojkar och flickor ska känna sig välkomna. Det handlar bland annat om öppna miljöer – det är inte instängt utan man ser ungdomarna, säger Katarina Johansson Storm, projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar.

Man har också infört nolltolerans mot skojbråk vilket lett till att det sällan förekommer bråk och stök. Fler riktade aktiviteter lockar också fler tjejer. Ungdomarna inkluderas också i arbetet med att få fritidsgårdarna mer jämställda.

Katarina Johansson Storm är väldigt glad för nomineringen, som har en motiverande effekt.

– Det är väldigt roligt, för det är ett långsiktigt arbete. Vi fick en hel del uppmärksamhet när vi höll på 2012, sedan går det in i den vardagliga verksamheten. Men det här lyfter oss igen att försöka göra ett bra jobb, att vi blir uppmärksammade, förklarar hon.

Kan spridas till andra

Juryn bakom Svenska jämställdhetspriset motiverar nomineringen med att ”Genussmart fritidsgård är ett konkret exempel på hur jämställdhet är en del av lösningen på identifierade problem. Satsningen visar hur fritidsgårdar kan arbeta med jämställdhet i styrning och ledning, och hur fysisk utformning också ändrar villkor för både flickor och pojkar att delta. Genussmarta fritidsgårdar skapar en tryggare, mer givande och jämställd fritid för flickor och pojkar i Kalmar och kan spridas till andra kommuner och verksamheter.”

Priset delas ut på Forum Jämställdhet i Örebro den 1 februari, som arrangeras av Sveriges kvinnolobby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.