Lena Svensson driver facebook-gruppen i Mönsterås. Foto: Clary Kroon

Grannsamverkan på sociala medier växer – men får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Grannsamverkan är den enda brottsförebyggande metoden som har effekt på brottsligheten, enligt Stöldskyddsföreningen som är huvudman för Grannsamverkan i Sverige. Men på senare år har grannsamverkan också flyttat in på sociala medier och det är något som Stöldskyddsföreningen är skeptisk till.

Se hela inslaget om Grannsamverkan här.

Lena Svensson har drivit ”Grannsamverkan Mönsterås kommun” på facebook sedan 2013 och hon har sett att gruppen gör skillnad genom att de till exempel tipsar polisen.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– När någon har haft inbrott eller till exempel sett att något flyttats på deras gård, så har vi tipsat polisen. Kommer det in mycket anmälningar från ett visst område, så cirkulerar polisen oftare där. När det stals mycket båtmotorer i höstas så uppmanade vi alla att polisanmäla och så småningom så hittades båtmotorerna i Litauen.

Intresset ökade efter inbrottsvåg

När Lena Svensson startade gruppen var intresset ganska svagt. Men efter en inbrottsvåg i Kalmar län under 2015 växte intresset för gruppen. Enligt polisen sjönk bostadsinbrotten under 2016, men intresset för grannsamverkan har varit fortsatt stort.

– Intresset för vår facebookgrupp har ökat efter att man startat fler fysiska grannsamverkangrupper i kommunen. Nu har vi blivit ganska många medlemmar i den, säger Lena Svensson.

För att kunna gå med i gruppen behöver man vara bosatt i kommunen. Av kommunens drygt 13.000 invånare har i dag över 1500 medlemmar valt att gå med.

– Jag tycker att det är viktigt att man har ögon och öron åt varandra eftersom det ändå händer saker i vårt samhälle, säger Lena Svensson.

Kan bli hets mot olika grupper

Både Stöldskyddsföreningen och Brottsförebyggande rådet är skeptiska till lokala facebook-grupper av brottsförebyggande karaktär. De menar att det lätt urartar i de här grupperna och kan bli hets mot olika grupper. Lena Svensson är en av två administratörer som sköter gruppen och ibland händer det att de måste plocka bort vissa inlägg som är olämpliga.

– Det kan vara inlägg där man har tagit en bild på en person där man tror sig veta att personen till exempel har gjort ett inbrott. Vi kan ju inte ställa upp bakom det, utan då raderar vi ju det inlägget. Det är polisens sak att utreda om brott har begåtts. Vårt syfte är att vara ögon och öron. 

Kan bilden ligga på sidan i flera timmar?

– Ja, det kan den göra eftersom vi administratörer inte kan vara på sidan hela tiden, men den är inte offentlig så det är bara de i gruppen som ser det, så jag tycker inte att det är något större problem, säger Lena Svensson.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

FAKTA

Grannsamverkan, startade på 1970-talet i Seattle, USA, som en motreaktion mot en inbrottsvåg i ett bostadsområde, och metoden kom till Sverige i mitten på 1980-talet.

Det finns omkring 9400 grannsamverkansföreningar i Sverige. Närmare 300.000 hushåll är med i grannsamverkan. Cirka åtta procent av landets hushåll. 

Grannsamverkan leder till minskad brottslighet, enligt en forskningsgenomgång som Brottsförebyggande rådet gjorde 2008. Enligt rapporten minskade brottsligheten med 16-26 procent. 

Syftet är att genom ökad delaktighet bland boende bidra till större vaksamhet, trivsel och trygghet i området där man bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet