Det är risk för gräsbränder i Jämtland. Foto: Jørn Bærheim/TT

Flera bränder kring Oskarshamn och Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Det kom många larm om bränder på torsdagen. De flesta handlade om platser i norra Kalmar län.

På torsdagseftermiddagen började det brinna på en udde i sjön Allgunnen i Högsby kommun. Larmet kom vid 14.30-tiden men fortfarande vid 17-tiden bekämpades elden i marken eftersom den gått ner i rötter på platsen.

– Vi har väl ungefär en timmes arbete kvar här nu under morgonen, sa Ingemar Idh, räddningschef, till SVT Nyheter Småland.

När branden rasade som mest var mellan sju och åtta personer involverade i släckningen i det omkring 100 gånger 100 meter stora området.

Några timmar senare fick Fliseryd och Ålems deltidsbrandkårer åka ut på en brand i närheten av Hornsö.

Det rök kraftigt på ett mindre område, långt som en fotbollsplan och ungefär halva bredden, men var inga öppna lågor, enligt räddningstjänsten. Markägaren ska nu ta hand om bevakningen av brandplatsen.

Brand i kompost och container

En komposthög började under kvällen brinna i Dunsjömåla i närheten av Ölvedal i Oskarshamns kommun.

Komposten låg intill en lada och räddningstjänsten började med att säkra ladan. När det var det var gjort fick de koncentrera sig på det ungefär 80 gånger 50 meter stora markområde som fattat eld.

Branden ska nu vara under kontroll men efterarbetet beräknas ta flera timmar till.

– När det är så här torrt så måste man dränka marken för att vara säker på att det inte tar sig igen, säger Lasse Blomberg.

 – Det är varmt, det är hyfsat torrt och det blåser lite grann. Det är de perfekta förhållandena för en brand, lägger han till.

Senare under kvällen kom det också larm om att det brann i en container utanför Ica Maxi i Kalmar.  En gnista hade tänt eld på det papper som fanns i containern men enligt tidningen Barometern var det ingen risk för spridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.