Inte längre gratis Foto: SVT

Gratis busskort till asylsökande stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen stoppas eftersom Migrationsverket anser att det kan strida mot lagen.

Införandet av gratis busskort till asylsökande i Kalmar län har beskrivits som en unik integrationssatsning och har både hyllats och kritiserats.

Nu har Migrationsverket valt att säga upp det ramavtal man haft med Kalmar läns trafik. Detta eftersom verket anser att utdelandet av gratis busskort kan strida mot LMA, Lagen om asylmottagande.

”Måste prövas individuellt”

– Efter årsskiftet gjorde vi en utvärdering och har gjort bedömningen att det sannolikt strider mot lagen. Enligt den måste det prövas individuellt i varje enskild ärende, så det här generella utdelandet av busskort kan vi nog inte ägna oss åt, säger Jan Ekdahl, sektionschef för migrationsverkets region syd.

Migrationsverket drog i bromsen redan för ett par veckor sedan och sedan dess har de asylsökandes busskort inte fyllts på med nya pengar.

Boenden utanför tätorter

– Undantag har dock gjorts för asylsökande som bor på boenden långt från tätorter, säger Jan Ekdahl. Då handlar det om beslut som Migrationsverket tagit individuellt.

– De som bor otillgängligt till i Kalmar län kan fortsätta resa under dessa förhållanden men inte de som bor inne i en tätort. De kan naturligtvis fortsätta resa med vanliga förmåner som innan, vi står för resor till oss på Migrationsverket till exempel.

Avtalet med KLT, som löper ut den 31 oktober, ska nu omförhandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.