Gymnasieskola i Kalmar inför drogtester bland elever

Publicerad

Var femte elev i årskurs två på Lars Kaggskolan har testat cannabis. Nu inför skolan drogtester för att motverka trenden.

Lars Kaggskolan i Kalmar är en av de första skolorna i Småland att införa drogtester bland elever. När den senaste undersökningen gjordes på gymnasieskolan 2015 hade var femte elev i årskurs två testat cannabis. Det här går inte hand i hand med skolledningens önskemål om att bli en narkotikafri skola. Därför införs nu slumpartade och frivilliga drogtester.

– Vi hoppas att fler ungdomar kan säga nej till narkotika och skylla lite på att de går på en skola där de kan komma att bli testade. Vi jobbar stenhårt med att bli narkotikafria, så att siffrorna sjunker, säger Liza Leonhardt, kurator på Lars Kaggskolan.

Växande trend i landet

Runt om i landet har allt fler skolor valt att införa liknande tester, bland annat i Sävsjö, Ronneby, Linköping och Uppsala. Enligt Liza Leonhardt ställer sig de flesta eleverna på Lars Kaggskolan positiva till att testerna införs.

– De elever vi pratat med tycker det är bra. Den första klassen vi testade nu i februari tyckte det var en positiv grej och de förstod syftet. Sedan har det varit någon som velat veta varför vi gör det här.

Delade åsikter i frågan

Skolinspektionen rekommenderar inte att genomföra den här typen av tester. Justitieombudsmannen tycker däremot att det är försvarbart, om testerna är frivilliga, vilket de är på Lars Kaggskolan.

– Jag märker att det är mer accepterat med narkotika i dag. Det är inte alla som testar, men det är de som har en liberal inställning till narkotika som hörs mest. Flera av dem som själva inte är intresserade av narkotika, tänker inte på att det skadar ens vänner som då kanske har testat, säger Liza Leonhardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.