Foto: Peter Magnusson SVT

Fotbollen hjälper flyktingbarn att glömma oron

Uppdaterad
Publicerad

Ängö BK:s C-lag är fotbollslaget där alla spelare är ensamkommande flyktingbarn. Allt fler söker sig nu till träningarna för att kunna släppa tankarna på en oviss framtid.

– De timmar vi tränar och spelar matcher ska vi bara ge dem fotboll och glädje, säger Arnel Vuckic, en av initiativtagarna bakom laget.

Det är novemberkväll och ett 50-tal unga killar har samlats på ungdomshuset Unik i Kalmar. Många har rest från småbyarna utanför stan och från Öland. Efter långa bussresor är de här för att träna fotboll.

”Komma bort från helvetet”

– Vissa har längre restid än själva träningstiden. Det visar bara hur viktigt de tycker att fotbollen är och att de vill få ett avbrott från helvetet de lever i, säger Arnel Vuckic, tränare Ängö BK. 

Helvetet som Arnel Vuckic pratar om är både den situation de befinner sig i just nu och den flykt som alla killarna har upplevt. 17-årige Ehsan Ataei är en av dem. Samtidigt som han byter om i den lilla inomhushallen berättar han om hur han tvingades lämna föräldrarna och sina två systrar hemma i Afghanistan för att trängas i en överfull gummibåt mitt ute på Medelhavet på väg mot Grekland.

– Jag var väldigt stressad. Vi var 60 stycken i en liten båt. Jag tänkte bara på att komma fram så allt skulle ta slut. 

Idén till att starta ett lag för ensamkommande flyktingbarn föddes i våras på ungdomshuset Unik i Kalmar där Arnel Vuckic jobbar till vardags.

– De kom och frågade om fotboll. Jag trodde att de ville titta på fotboll på tv men fattade sedan att de ville spela. 

Ängö BK:s C-lag. Foto: Peter Magnusson SVT

45 på varje träning

75 killar från olika HVB-hem i regionen anmälde sitt intresse. Av dem dök mellan 40 och 45 sedan upp på träningarna. Ingen av dem hade någon tidigare erfarenhet av organiserad fotboll utan hade mest spelat spontanfotboll på gatan i sina hemländer. 

– Första träningen frågade jag vilka som ville anfalla och vilka som ville försvara. 90 procent valde anfall, skrattar Arnel. 

I våras spelade Ängö BK:s C-lag seriespel och det stora intresset under säsongen gör att det kommer bli två lag till nästa säsong. 

– Vi bestämde snabbt att timmarna vi har till träningar och matcher ska vara fyllda av glädje och fotboll. Vi är noga

Amad Sobhi AlaaAldin och Ahmad Khaled Krdghli är från Syrien och har båda flera års erfarenhet fotboll både som proffs och landslagsspel. Idag hjälper de till på träningarna i Ängö BK. Foto: Peter Magnusson SVT

med att försöka glömma asylprocessen och hur det är i deras hemländer under tiden vi träffas.

Lättare att sova

– Om jag tränar och spelar matcher så känner jag mig glad och får lättare att sova på nätterna. Då blir det också lättare att gå till skolan på dagarna berättar Abdi Ale, som är lagkapten i laget. 

Förra året kom det över 35 000 flyktingbarn och unga till Sverige. När beskedet om att få stanna eller inte kommer allt närmare växer rädslan och oron. 

– Jag vet ingenting. Jag väntar. Kanske ett brev kommer så jag vet vad jag ska göra. Jag är mycket orolig, säger Ehsan Ataei. 

– Visst märker vi av oron. Vissa ungdomar dyker plötsligt inte upp på träningarna och de som kommer är ibland inte här mentalt, säger Arnel Vuckic. 

Åldrar skrivs upp

Han berättar att det är flera i laget som plötsligt fått sina åldrar uppskrivna så att de inte räknas som barn längre. 

– De förlorar sitt HVB-boende och sin gode man. Förlorar sina vänner och kan bli flyttade flera mil utanför Kalmar. Man märker på dem att de lever i en oviss värld just nu.

Arnel Vuckic som är en av tränarna för Ängö BK var en av de som startade laget i våras. Abdi Ale är lagkapten och gjorde lagets första mål i seriedebuten. Foto: Peter Magnusson SVT

Två timmar av fotboll är över för denna gången. Eshan klär sakta på sig ytterjackan – det är dags att ge sig tillbaka till vardagen. 

– Jag ska hem och äta lite mat. Får se om jag kan sova sedan, avslutar han när lämnar hallen och han går ut i novembermörkret igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.