Han kräver folkomröstning om storregion Öst

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet, Bengt Germundsson (KD), tror inte att Markaryd kommer tillhöra Östra Götalandsregionen.

Kommunalrådet i Markaryd, kristdemokraten Bengt Germundsson, tänker kräva kommunala folkomröstningar om de nya storregionerna. Han tror inte att Markaryd kommer att tillhöra storregionen Östra Götaland när allt är klart.

– Vi kommer finnas där vi finns idag, alltså söderut eller västerut, säger Bengt Germundsson.

Regionförslag

Bengt Germundsson säger till SVT Nyheter att han tycker det är bra att utredningen nu presenterat en tydlig karta med ett förslag, eftersom det ger varje enskild kommun något att ta ställning till.

Kommunala folkomröstningar

Men att kartan skulle se likadan ut när regionbeslutet väl klubbas är inte rimligt menar han. Bengt Germundsson vill nu se kommunala folkomröstningar, där kommuner som ligger på gränserna, själva ska få välja vilken sida de ska tillhöra.

– Jag anser att folkomröstningarna inte ska vara en vägledning utan gälla som beslutande, säger Bengt Germundsson (KD).

– Så gjorde man ju i Västra Götaland när det skulle beslutas vilken region Mullsjö skulle tillhöra. Den folkomröstningen var lokal och beslutande, och där blev valresultatet avgörande för vilken region man skulle tillhöra, och det ska man också göra i de kommuner som det blir diskussioner i nu.

Håller på Skåne

Om man skulle hålla en sådan folkomröstning i Markaryd, hur tror du resultatet skulle bli?

– Ja det skulle inte bli Östra Götaland, det alternativet skulle jag nog stryka med en gång. Vi har ju en tillhörighet söderut och västerut, men om perspektivet blir en västregion inklusive Halland och Värmland, ända från Laholm upp till Sysslebäck, då är jag nog tveksam till det också. Så jag skulle nog sätta en tia på Skåneförslaget, säger Bengt Germundsson.

Vem ska bekosta de här folkomröstningarna?

– Det ska staten göra, säger Bengt Germundsson (KD) kommunalråd i Markaryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionförslag

Mer i ämnet