Han såg den dolda gubben i Småland – Gör du?

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Ahlqvist från Tingsryd ser alltid på SVT Nyheter Småland och plötsligt dök en näsa upp i väderkartan.

80-åringen är en flitig tittare och har länge sett konturerna av en näsa i väderkartan över Småland och Öland. Till slut letade han upp kartbilden i datorn och skrev ut den.

Vid Lessebo hittade jag munnen

– Jag började fylla i konturerna och gubben kom sakta fram. Sedan ritade jag lite lugg vid Lenhovdatrakten och vid Lessebo hittade jag munnen, berättar Gunnar Ahlqvist för SVT Nyheter Småland.

Att människor ser ansikten i olika objekt är inget nytt fenomenet utan kallas pareidolia. Hjärnan skapar mönster i något slumpartat eller ostrukturerat. Vanliga exempel på motiv folk brukar se är djur och just ansikten. Ofta ses bilderna i molnformationer.

Pareidoli

Pareidolia är ett psykiskt fenomen som innebär att en person anser sig uppfatta föremål utifrån vaga stimuli. Vanligt förekommande exempel är att en person ser ansikten i föremål som moln eller andra bilder. Jesus ansikte är vanligt förekommande.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.