Elever hängs ut i skoltidning

Uppdaterad
Publicerad

En skoltidning som ges ut på Finnvedens gymnasium i Värnamo hänger ut elever med bland annat sexuella anspelningar.

Både elever och lärare som SVT Jönköpingsnytt har talat med känner sig illa till mods av en tidning som delas ut på skolan en gång om året. En av tjejerna som omtalas i tidningen och som vill vara anonym säger att hon så länge hon gått på skolan alltid haft ångest när tidningen ska släppas. I förra veckan släpptes årets utgåva.

– Det är väldigt skevt att hänga ut människor på det här sättet, säger hon.

Skandaltidning på skola

I tidningen hängs elever ut med för och efternamn där det bland annat skrivs om alkoholvanor och sexualitet. Exempel på vad som har publicerats är ”lägger fram sagghanduken på sängen”, ”lipar för att inga killar vill ha henne” och ”gjorde ont när han spräckte bara, sen när man väl körde va det skönt”.

Förutom elever som berättar för SVT att de känner sig kränkta, anser även lärare att tidningen gått alldeles för långt.

Fört dialog med de som gjort tidningen

Skolområdeschefen Magnus Flink är bekymrad när vi ringer honom. Han säger att det här är oacceptabelt. När tidningen släpptes i slutet på förra veckan funderade skolledningen på att dra in de 200 exemplar som cirkulerade, men då var skadan redan skedd menar han.

– Vi har fört en dialog med de som gjort tidningen för att det inte skulle bli den här tonen, men det hjälpte bevisligen inte, säger Magnus Flink.

Nu i veckan har han istället fått ta emot enstaka elever som känner sig kränkta.

Sponsorerna ovetandes

Flera av de sponsorer som tidningen har säger till SVT att de inte kände till innehållet i tidningen. De säger att de inte har fått se någon utgåva.

– Jag har sponsrat tidningen med 600 kronor per gång. Jag har aldrig fått se tidningen själv, säger Hans Petersson som driver ett skomakeri i Värnamo.

– Om det fortsätter på det här viset vill jag inte vara med och sponsra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandaltidning på skola

Mer i ämnet