Linus Rosholm, målvakt, Stefan Olsson, målvaktstränare, Josefine Gustafsson, spelare i Ljungby IF:s damlag och tränare Dragan Culibrk gillar den nya hybridgräsplanen. Foto: Kaisa Andersson

Här är Sveriges första fotbollsplan med hybridgräs

Uppdaterad
Publicerad

Lagavallen i Ljungby är först ut i Sverige med att anlägga en fotbollsplan av hybridgräs. Hela fotbollssverige följer nu försöket, som kan sätta punkt för den eviga debatten om konstgräs kontra naturgräs.

Förhoppningarna är höga i Ljungby. Lagavallens nya A-plan av hybridgräs är den första av sitt slag i Sverige, och försöket följs av fotbollssverige med stort intresse.

Har man till sist hittat ett underlag som är slitstarkt nog att klara det svenska klimatet, men som ändå känns lika naturligt att spela på som naturgräs?

– Jag är inte nervös, men förväntansfull. Det ska bli väldigt intressant att följa den här planen och se om det blir som vi har tänkt oss, säger Bengt Gustafsson, projektledare på Ljungby kommun.

Framtiden är här

Kommunen har investerat drygt 6 miljoner kronor i den nya A-planen, som består av en kombination av konstgräs och naturgräs, och som av en del spås bli framtiden för många fotbollsplaner i Sverige.

Tanken med hybridgräset är att det även ska möjliggöra spel året om. Men i Ljungby har man inte valt att lägga in några värmeslingor under planen, av ekonomiska skäl.

Totalt räknar man med att förlänga spelsäsongen med en månad på hösten och en månad på våren med den nya hybridplanen.

Men kommunen ser andra fördelar med investeringen än en längre spelsäsong:

– Vi kommer att kunna nyttja planen fler timmar i veckan. Den gamla planen med vanligt naturgräs kunde man använda 6-7 timmar i veckan, nu räknar vi med att kunna använda den 20-25 timmar i veckan vilket gör det möjligt att ungdomslagen ska kunna få uppleva att spela på A-planen också, säger Bengt Gustafsson.

Känns som äkta naturgräsplan

På fredag invigs planen med division 3-match mellan Ljungby IF och Älmeboda/Linneryd. Målvakten Linus Rosholm har höga förhoppningar inför matchen:

– Det är fantastiskt roligt, och verkligen gräskänsla på plan. Man undrade lite innan man kom ut hur det skulle kännas men min första känsla var att det var som att spela på en naturgräsplan, säger han.

Hur är din magkänsla: Är hybridgräs framtiden för svensk fotboll?

– Min första spontana reaktion efter att ha gjort ett pass är att ja, det här är framtiden.

Hybridgräs

Hybridgräs är en kombination av konstgräs och naturgräs, men sköts på samma sätt som en vanlig naturgräsplan.

Konstgräsplattan, som består av ett rutnätsmönster som sys ihop, läggs ovanpå en naturlig växtbädd med organiskt material.

Därefter sår man vanligt naturgräs ovanpå konstgräset och de två olika gräsen växer ihop.

På så sätt blir naturgräsmattan mer hållfast, eftersom rötterna skyddas under plattan, och man undviker att stora gropar slås upp i planen.

Enligt leverantörens uppskattning klarar en hybridgräsplan cirka 500-600 nyttjandetimmar per år – att jämföra med en naturgräsmatta som klarar cirka 200-300 nyttjandetimmar.

Kostnaden för en hybridgräsmatta ligger mellan 3-3,5 miljoner kronor och då är inte förberedande markarbeten inräknade, enligt leverantören.

I Ljungby, som är först i Sverige och därmed fick ett längre pris, betalade kommunen 2,4 miljoner kronor för hybridmattan och ytterligare omkring 4 miljoner för markarbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.