Foto: Hanna Nilsson

Nu monteras vindkraftparken

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår uppmonteringen av den största havsbaserade vindkraftparken i svenska delen av Östersjön.

Vindkraftverksparken i havet utanför Kårehamn på Öland börjar anta sin slutgiltiga form. Nu ska de stora betongfundamenten nere på Östersjöns botten krönas med själva vindkraftverken.

Det är inte gjort på en handvändning, att sätta ihop vingarna som har en diameter på 112 meter, med själva stommen.

Vindkraftparken vid Kårehamn

– Just nu monterar vi det tredje verket med den här jättestora kranen MPI Discovery, det säger platschefen Kjell Olofsson där han står i en båt som kört ut till vindkraftverken.

På kranen står stommar till några av de resterande vindkraftverken som ska monteras. Hela bygget i Kårehamn kostar 1,2 miljarder och Eon räknar på att det ska ha betalat tillbaka sig efter 12 år.

– Nu ska ju den producera el under minst 25 år och vi producerar el som räcker till halva Ölands befolkning härifrån, 48 MW totalt.

Trots problem i början av året med en väldigt isig vinter kommer vindkraftparken att vara klar på beräknad tid.

– Vi räknar med att vara klara här i slutet av augusti och vi har planerat en invigning i slutet av september. Då ska allt vara klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken vid Kårehamn

Mer i ämnet