Här kan personal välja att enbart jobba helger

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att enbart jobba fredag- söndag. Kalmar kommun ska nu testa ett nytt arbetspass för personal inom äldreomsorgen.

Det nya skiftet innebär att det kommer finnas personer som enbart jobbar helg.

– Vi gör det här av flera skäl, men främst för att avlasta våra anställda som i dagsläget ofta har tuffa scheman med jobb varannan helg. De ska nu ha möjlighet att ta ledigt någon helg, säger Steve Sjögren (S), ordförande omsorgsnämnden.

Det nya arbetsskiftet innebär att man jobbar helger och har en veckoarbetstid på 26 timmar per vecka, vilket är en förkortning i arbetstid med drygt sju timmar per vecka jämfört med att jobba enligt det nuvarande schemat.

– Helgtjänsterna är något man har under en begränsad period när det passar in i ens livssituation. Jag tror absolut att det finns medlemmar hos oss som skulle vara intresserade, säger Marie Simonsson, ordförande Kommunal i Kalmar.

Fack och kommun kommer tillsammans att följa upp och utvärdera hur det nya arbetsskiftet fungerar i praktiken.

– Det är viktigt att arbetsmiljön blir bra för dem som tar de här tjänsterna, det får inte bli en massa delade turer och alldeles för långa arbetspass, säger Marie Simonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.