Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se eleverna på Stagneliusskolan i Kalmar rösta i EU-skolvalet i videon och hör dem berätta varför det är viktigt. Foto: SVT/Hamed Ubaidi

Här röstar eleverna i Kalmar i EU-skolvalet: ”Det känns superbra”

Publicerad

422 skolor i Sverige har anmält att de ska genomföra EU-skolvalet 2024. Det är ett tydligt framsteg jämfört med skolvalet 2019 där 315 av landets skolor deltog.

Skolvalet genomförs från 15 april till och med 31 maj och är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fått i uppdrag från regeringen att anordna skolval för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet i samband med EU-valet.

Den 9 juni är det stora EU-valet och eleverna på Stagneliusskolan i Kalmar fick testa på att rösta.

– Vi försöker få eleverna att bli mer intresserade för politik och det som händer ute i EU överlag, säger Peter Rosén, lärare i samhällskunskap och historia på Stagneliusskolan.

Stort intresse kring politik

Enligt MUCF:s rapport Fokus 21 finns det ett stort intresse för politik och samhällsfrågor hos unga i Sverige och om vad som händer i EU.

– Det är väldigt viktigt att man röstar för att behålla demokratin för det är inte alla som har just demokrati, säger Nina Krim, elev på Stagneliusskolan

Skolval är enligt MUCF en konkret metod för att lära unga hur viktigt det är att rösta och bli mer medvetna om demokrati och politik.

– För att öka förståelsen för de demokratiska processerna är det viktigt att unga får prata politik och lära mer om de politiska partierna, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Se eleverna på Stagneliusskolan i Kalmar rösta i EU-skolvalet i videon.

SKOLOR SOM SKA HA/HAR HAFT EU-VAL I KALMAR OCH KRONOBERGS LÄN

Åkerboskolan i Borgholm

Falkenbergsskolan i Kalmar

Hultfreds gymnasium i Hultsfred

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn

Stagneliusskolan i Kalmar

Vimmerby gymnasium i Vimmerby

Vallhallaskolan i Oskarshamn

Lessebo gymnasium i Lessebo

Ringbergskolan i Växjö

Bikupan i Lessebo

Elin Wägnerskolan i Växjö

Pär Lagerkvistskolan i Växjö

Haganässkolan i Älmhult

Sunnerbogymnasiet i Ljungby

Kungmadskolan i Växjö

Katredalskolan i Växjö

Källa: MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.