Foto: Fredrik Persson / TT

Här ska Förlösamördaren sitta av sitt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i våras dömdes för mordet på en 63-årig man i Förlösa fick avslag på sin önskan om placering.

Såväl mannen som hans dåvarande sambo dömdes till 18 års fängelse i hovrätten. Högsta domstolen beslutade i början av sommaren att inte ta upp fallet.

Nu har Kriminalvården beslutat att mannen ska placeras på Kumlaanstalten, en anstalt med högsta säkerhetsklass och dessutom en av endast tre anstalter som har så kallade säkerhetsavdelningar. Kriminalvården skriver i sitt beslut att det ”med hänvisning till brottets art, kan föreligga en hotbild” mot honom.

Den dömde mannen hade själv önskat att bli placerad på en annan anstalt, något som alltså Kriminalvården avslår.

Anstalter med säkerhetsklass 1

”Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.”

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlösamordet

Mer i ämnet