Foto: SVT/Peter Magnusson

Hårt tryck på Folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Kalmar och Kronobergs län upplever just nu ett hårt tryck på klinikerna. Folktandvården hanterar all flyktingtandvård, och det är en av anledningarna till det ökade patienttillflödet.

– Vi har försökt att utöka antalet medarbetare, vi har anställt så många vi bara kan. Och så försöker vi prioritera bättre och effektivisera sättet vi behandlar patienter på, säger Annika Kahlmeter, Centrumchef för tandvården i Region Kronoberg.

Samtidigt är det svårt att rekrytera. Både tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är bristyrken.

– Vi försöker påverka så att det utbildas fler. Sedan försöker vi jobba i team och fördela vården mellan de olika personalkategorierna så effektivt som möjligt, säger Annika Kahlmeter.

Längre väntan även i Kalmar

I Kalmar län upplever Folktandvården samma problematik.

– Det går inte att komma undan att en del av våra ordinarie patienter får vänta längre. Vi tittar igenom hur det ser ut så att ingen ska bli lidande, men vissa kanske får vänta på en undersökning fem, sex månader längre, säger Anders Nylander, tandvårdschef i Kalmar landsting.

Många av de nyanlända har också dålig tandhälsa och en annan problembild.

– Det är ju mycket mera karies och svårare behandlingar. Det gör också att nya, unga tandläkare ställs inför situationer som de inte riktigt är vana vid. Det gör att behandlingarna tar längre tid, säger Annika Kahlmeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.