Hårt tryck på SOS: ”Vi har för många samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av 112-samtal gör att SOS Alarm inte uppfyller det statliga kravet på att alltid svara inom åtta sekunder. Nu anställs fler operatörer till Växjö för att hantera problemet.

Nyligen gick SOS Alarms vd Maria Khorsand ut i en debattartikel och slog larm – SOS hinner inte med.

Nödsamtalen ökar konstant och har blivit allt mer komplexa att hantera. Så länge det statliga anslaget inte höjs blir det enligt SOS Alarm svårt att hänga med i utvecklingen.

Therese Ledel som är platschef i Växjö märker av det ökade trycket.

– Vi har för många samtal men vi har nuförtiden också ett krav på att dokumentera mer i varje ärende. Så varje ärende tar idag mer tid, säger hon.

Samtalen ökar konstant

2015 kom det in över 3 miljoner samtal till 112. I Växjö jobbar det i dagsläget 37 operatörer som i första hand tar emot nödsamtal från Kalmar, Kronoberg och Blekinge län.

Caroline Stensson har jobbat som operatör i fjorton år och berättar att folk idag larmar på ett annat sätt.

– Det är betydligt fler inringare. Alla har mobiltelefoner och kan enkelt slå 112. Ofta utan att ha stannat och kollat av läget. De vill anmäla en eventuell olycka och då tvingas vi ibland skicka ut resurser helt i onödan.

Om man bara går tillbaka fyra år och jämför med 2015 så märks en ökning med över 20 000 samtal som behöver hjälpbehov från Kalmar, Kronoberg och Blekinge.

Anledningarna till det ökade trycket är många. Sveriges befolkning växer och gruppen över 65 blir allt större. Den utvecklingen har SOS Alarm inte hängt med.

– Vi är lika många idag som vi var för tio år sedan för att besvara samtalen. Därför lever vi inte upp till de svarskrav som staten ställer, säger Therese Ledel, platschef SOS Alarm Växjö.

Klarar inte kraven

När man ringer 112 ska man alltid få ett svar inom 8 sekunder – det är kravet från staten. Inget av länen som bevakas från Växjö klarar det kravet. Kalmar och Blekinge hade under 2015 en genomsnitts svarstid på 12,4 sekunder och Kronoberg 11,9. Problemet är inte unikt utan finns över hela landet.

– Vi behöver bli fler för att klara kraven. Vi har för många samtal och de tar längre tid att hantera vilket gör att operatören sitter upptagen, säger Therese Ledel.

Nu satsar SOS i Växjö och ökar antalet operatörer. Idag är de 37 stycken men gruppen ska växa till våren.

– Nu rekryterar vi. Målet är att vi till våren blir en bra bit över 40. Vi får spara in på andra saker istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.