• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: SVT

Hästar i centrum för konstprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Hierarki, frihet och underkastelse, i relation till hästen och hästkulturer är temat när konstfrämjandet Öland Kalmar presenterar sitt projekt ”New horse Cultures”.

– Vi i konstfrämjandet vill göra konst tillgänlig på platser där den annars inte brukar visas, som till exempel i ett ridhus, säger Malin Lindmark Vrijman ordförande för Konstfrämjandet.

Konstprojektet ”New horse Cultures” hålls under lördagskvällen vid Aledals ridcenter utanför Färjestaden. Här kommer det bland annat visas tre olika filmer kring temat makt, hierarki, frihet och underkastelse i relation till hästen och hästkulturer.

Paneldiskussion om hästkulturer

Efter filmvisningen blir det samtal kring vilka tankar som väckts. Kalmar konstmuseums chef Joanna Sandell kommer att leda en paneldiskussion kring hästkulturer och konst. En särkskild inbjudan har gjorts till nyanlända som bor i de asylboenden som finns på Öland.

Konstfilm och performance

Kvällen öppnas med ett performance av Shiva Anoshirvani som ska spela piano med handbojor.

– Jag är egentligen inte pianist, utan syftet är att visa att man kan spela ett stycke, utföra en handling även om man är fast, säger Shiva Anoshirvani.

Hon har även gjort en av filmerna ”Det tama och det vita” som hadlar om ridtjejers längtan efter att få tillgång till den fina vita hästen, en symbol för något alla vill ha.

Lära sig rida

Även konstnär Signe Johannessens film ”Thank you for carrying” kommer presenteras. Den producerades på Öland under våren 2016 och vissa av deltagarna i filmen är nyanlända kvinnor som deltagit i en studiecirkel som letts av Malin Lindmark Vrijman.

I studiecirkeln har åtta nyanlända kvinnor fått träffa hästar och lära sig rida.

– De har varit förvånade över att hästar är så stort bland tjejer här i Sverige, för i Syrien är det få kvinnor som sköter om hästar, säger Malin Lindmark Vrijman.

De har haft en tolk, men Malin menar att arbetet med hästar ofta sker icke-verbalt.

– Arbetet med hästar handlar mycket om att visa, härma och att försöka tyda hästens signaler, säger Malin Lindmark Vrijman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.