Foto: Karin Ahlgren/SVT

Brand på nyöppnat hem för flyktingungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Personal på boendet upptäckte branden och väckte ungdomarna som kunde sätta sig i säkerhet.

Tidigt på onsdagsmorgonen upptäckte platschefen att det brann i garaget. Han släckte branden med brandsläckare och väckte ungdomarna som sov. När räddningstjänsten i Nybro kom till platsen var branden redan släckt.

– Tack vare att han ingrep snabbt gick det bra, säger insatsledaren Dan Gustavsson som berättar att det stod sju eller åtta pojkar ute på balkongen till huset när räddningstjänsten kom till platsen.

Brandfarliga föremål

Branden startade innanför dörren. Det brann på golvet och mot dörren. Inne i garaget fanns det många brandfarliga föremål.

Kristdemokraten Jimmy Loord är ordförande för familj- och individomsorgen i Nybro.

– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade. I måndags flyttade de första pojkarna in på det här boendet och oron är såklart jättestor bland de som bor där, en oro som sprider sig till andra hvb-hem, säger han.

Vaktrundor kan bli aktuellt

I eftermiddag kommer kommunen att ha ett möte med ägarna till boendet för att diskutera säkerheten på boendet. Det kan bli aktuellt att sätta in vakter vid boendet enligt Jimmy Loord.

Vad som orsakat branden, och om den var anlagd, är ännu oklart. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och ska göra en teknisk undersökning under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.